Hergé

Hergé får fint besök på sitt kontor 1972.
Hergé får fint besök på sitt kontor 1972.

 

Merci, monsieur Hergé!

Tintin har skänkt mig stor lycka. Jag har hela tiden gjort mitt bästa, och det har inte alltid varit lätt. Men jag har haft väldigt roligt. Och till råga på allt har jag fått betalt för att göra det. Det är väl ändå fantastiskt!

Så sade Tintins skapare Hergé. Hans rätta namn var Georges Remi och han föddes i Bryssel den 22 maj 1907. År 2007 firade vi hundraårsminnet av hans födelsedag. Den unge Hergé var en rastlös pojke som mådde bäst när han fick teckna i lugn och ro. Som tonåring gick han med i scouterna, något som kom att prägla hela hans liv och inte minst Tintins personlighet. Det var nyfikenheten som drev Hergé, lusten att berätta spännande och roliga äventyr om en rättrådig hjälte som till skillnad från sin skapare fick möjligheten att resa jorden runt.

Tintin är idag en av världens mest kända och mest älskade seriefigur. Han har uppnått klassikerstatus, men han är i högsta grad en levande klassiker som hela tiden ges ut på nytt och som ständigt läses av nya generationer. Storheten med Tintin är att serien kan läsas av alla oavsett ålder: barnet läser serien för nöjes och spännings skull, den vuxne kan läsa Tintin för humorns och den politiska satirens skull, den hängivne fantasten kan läsa albumen om och om igen och ständigt göra nya tintinologiska upptäckter.

För mig innebär serieskapande framför allt att berätta en historia. Det är förstås bra om det blir vackert, men det är inte det mål man har att uppnå. Målet är enligt min uppfattning att berätta historien så tydligt som möjligt, så att läsaren förstår den. Oavsett om den är gripande, dyster eller komisk, måste den framför allt ha en ryggrad. Och om man spränger alla ramar, finns det inte längre någon ryggrad.

Hergé är den moderna seriekonstens fader. Han är en av de allra största serieskaparna, som har betytt otroligt mycket för seriens utveckling.

Jag tecknar för barnet jag en gång var och som jag fortfarande är. Jag har accepterat att jag inte är felfri. Man slutar aldrig att utvecklas.

I sina Tintinalbum berättade Hergé om sig själv och om sin samtid, men när vi läser dem idag läser vi om en historisk tid samtidigt som vi läser om oss själva. Ett av Hergés mest kända uttryck lyder: Tintin, det är jag! Och som läsare kan vi säga detsamma. Merci, monsieur Hergé!

– Björn Wahlberg